Регіональний офіс водних
ресурсів у Рівненській області

Рівненська область, як адміністративно-територіальна одиниця у складі України, утворена 4 грудня 1939 року. Область розташована на північному заході України у межах Західно-Поліського регіону, охоплює східні частини Волинського Полісся, Волинської височини та малого Полісся і західну окраїну Центрального (Житомирського) Полісся.

 Межує з Волинською, Житомирською, Хмельницькою, Тернопільською, Львівською областями, Республікою Білорусь.

Протяжність державного кордону з Республікою Білорусь на території області становить 234 км.

За характером рельєфу поділяється на дві частини: північно-західну в межах Поліської низовини і південну, підвищену, що займає північну окраїну Волинсько-Подільської височини.

Територія області складає площу 20,1 тис.кв.кілометрів (3,3 відсотка території України) та простягається із заходу на схід на 130 кілометрів, з півночі на південь - на 210 кілометрів.

Територія області становить 2005,1 тис.гектарів, з яких сільськогосподарські угіддя складають 930 тис.гектарів (46,4 відсотка), ліси та лісовкриті площі – 803,9 тис.гектарів (40,1 відсотка), під водою – 4,3 тис.гектарів (2,2 відсотка), відкриті заболочені землі - 104,9 тис.гектарів (5,2 відсотка), забудовані землі – 58 тис.гектарів (2,9 відсотка), інші землі – 32,6 тис.гектарів (1,6 відсотка).

В області меліоровано і знаходиться в зоні обслуговування управлінь водного господарства Рівненської області – 390,4 тис.га брутто, 374,4 тис.га нетто осушених земель, з них сільськогосподарських угідь – 320,3 тис.га.

Площа систем міжгосподарського значення становить 369,2 тис.га, внутрішньогосподарського значення – 21,2 тис.га.

Із загальної площі осушено гончарним дренажем – 274,9 тис.га.

З двобічним регулюванням водно – повітряного режиму нараховується  180,9 тис.га. 

На осушувальних системах функціонує 84 насосних станцій, з них 80  державних і 4 внутрішньогосподарських.

Із загальної кількості насосних станцій:

- 78 НС для осушення (75 од. – державні і 3 од. – внутрішньогосподарські);

- 6 НС для зволоження (5 од. – державні і 1 НС – внутрішньогосподарська).

Загальна площа польдерних систем складає 59,59 тис.га, у тому числі 46,96 тис.га з механічним водовідведенням і 12,63 тис.га із скидом води самопливом.

 

       Одним з основних напрямків діяльності Регіонального офісу водних ресурсів є моніторинг довкілля. Здійснюється згідно Програми державного моніторингу вод (у частині діагностичного та операційного моніторингу масивів поверхневих вод).                                       

      В комплекс робіт по веденню моніторингу поверхневих вод входить відбір проб води, виконання лабораторних аналізів, узагальнення результатів аналізів, заповнення ряду форм звітності, надання висновків і пропозицій щодо хімічного стану поверхневих вод і його покращення. 

       Виконується по 12 створам, на річках Прип’ять, Стир, Случ, Ствига, Горинь, Льва, Іква, Устя, Путилівка.

      З них по 5 створах визначаються фізико-хімічні, та радіологічні показники. Кількість фізико-хімічних показників – 20,  радіологічних – 2 (цезій, стронцій). В основному це прикордонні райони області

      По 12 створах визначаються басейнові специфічні показники.

      Іншим напрямком моніторингу є моніторинг меліоративного стану осушуваних сільськогосподарських   угідь. 

       В комплекс робіт по веденню моніторингу осушуваних земель входить відбір проб води та грунтів, виконання лабораторних аналізів, узагальнення результатів аналізів, надання висновків щодо хімічного стану грунтових і підземних вод, агрохімічних та геотехнічних показників грунтів. Проби води та грунтів відбираються  на 6 еталонних осушувальних системах.

Наші контакти

 м.Рівне, вул.Кавказька 7

 (0362) 63-36-43

 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 (0362) 62-09-76

 http://rivnevodres.gov.ua

 
Scroll to top